BotaEvropë

Brenda shkretëtirës së frikshme të Çernobilit, ndërsa 80,000 trupa ruse ishin gati të marshonin nëpër zonën radioaktive dhe të kapnin Kievin.

Vetë emri i qytetit – Çernobil – u bë një fjalë e fundit e kijametit kur uzina e tij atomike shpërtheu në vitin 1986, duke gërryer një rreze të padukshme rrezatimi që mori 16,000 jetë.

Rreth 80,000 trupa të Vladimir Putinit dhe aleatët e tyre tani janë kampuar në një distancë të shkurtër përgjatë kufirit verior të Ukrainës me Bjellorusinë, me mijëra të tjerë që vijnë çdo ditë.

Zona e shkretë e përjashtimit të Çernobilit prej 1000 miljesh katrore paraqet rrugën e tyre më të shkurtër dhe më të shpejtë drejt kryeqytetit të Ukrainës, Kiev.

Kryekomandantët e Kremlinit këmbëngulin se trupat, tanket që vijnë me tren po marrin pjesë në stërvitjet ushtarake dhe nuk përbëjnë asnjë kërcënim për Ukrainën.

Por zona e shpallur e pabanueshme rreth bërthamës së reaktorit që nga shkrirja e tij është bërë strategjikisht jetike ndërsa Ukraina mbledh mbrojtjen e saj.

Qyteti i Pripyat u ndërtua me qëllim për të siguruar fuqi punëtore për katër reaktorët e centralit të madh të Çernobilit dhe dikur ishte një komunitet i lulëzuar me 50,000 njerëz.

Por e gjithë popullsia vrapoi për të shpëtuar jetën e tyre brenda disa orësh kur reaktori numër katër shpërtheu dhe filloi të shpërndante rrezatim në të gjithë Evropën më 26 prill 1986.

Askush nuk u kthye dhe qyteti i braktisur tani përkufizohet nga braktisja e tij dhe pikë referimi ikonë e rrotës së ferisit të ndryshkur dhe dredhive në panairin e tij të tejmbushur.

What's your reaction?

Related Posts

1 of 8